Η δημιουργική απασχόληση στη Χώρα του Ποτέ

Η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να παράγουμε πράγματα αλλά και να επινοούμε λύσεις. Συνδέεται επίσης με την ικανότητα μας να καινοτομούμε και να αγκαλιάζουμε την αλλαγή. Η παιδική ηλικία μας παρέχει το πεδίο όπου μπορούμε να ενισχύσουμε τα φυσικά ταλέντα του παιδιού μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και να το βοηθήσουμε να αναπτύξει δεξιότητες που σχετίζονται με την επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων, τη συνεργασία , την ηγεσία αλλά και τη φαντασία, τη χαρά και τη σύνδεση του παιδιού με τον κόσμο. Ένα παιδί που απασχολείται δημιουργικά απολαμβάνει το χρόνο του, μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του, συνδέεται με το σώμα του και ανακαλύπτει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε όλη του τη ζωή.

Τόσο οι παιδαγωγοί όσο και οι επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας επισημαίνουν ότι η σωστή ανάπτυξη του παιδιού είναι απαραίτητο να βασίζεται στο παιχνίδι αφού μέσα από αυτό το παιδί μαθαίνει ότι χρειάζεται για τη ζωή. Για εμάς η δημιουργική απασχόληση και το παιχνίδι είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Η ενθάρρυνση που λαμβάνει κάθε παιδί από τον εκάστοτε ειδικό είναι απαραίτητο συστατικό της δημιουργικής απασχόλησης καθώς οι εκπαιδευτές βοηθούν τα παιδιά να λειτουργήσουν μέσα σε ένα ομαδικό πλαίσιο χωρίς όμως να καταργούν τα μοναδικά ατομικά τους χαρακτηριστικά.

Ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων όπου το παιδί μπορεί να δοκιμάζει τη συμμετοχή του σε αυτές για να διαπιστώσει ποιες από αυτές ταιριάζουν με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Δώσε κλότσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινήσει

Βασικός στόχος: Η ανάπτυξη της φαντασίας  Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα και μαθαίνουν τρόπους αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων. Χαλαρώνουν κα αφήνονται στα χέρια ενός ικανού αφηγητή και ταξιδεύουν μαζί του αντλώντας κουράγιο και ελπίδα μέσα από τις δυσκολίες που κάθε παραμύθι, πολύ σοφά φέρνει αντιμέτωπο τον ήρωα του.  

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι

Βασικός στόχος: Η έκφραση των συναισθημάτων Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της έκφρασης, τα ενισχύει ώστε να απελευθερώσουν την φαντασία τους, τα μαθαίνει να κινούνται στο χώρο , τα βοηθά ώστε να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα, τα παροτρύνει να αυτοσχεδιάζουν και πάνω από όλα να απολαμβάνουν. 

Διαβάστε περισσότερα

English play and learn group

Bασικός στόχος: Επαφή με την αγγλική γλώσσαΤραγούδια, χοροί , παραμύθια όλα στα αγγλικά  Εnglish Play and learn group : 2 – 3 ετών English Play and learn group: 3 – 5 ετών English Play and learn group: 4,5 – 6,5 ετών English Play and learn group: 6 – 8 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι πειραμάτων

Βασικός στόχος: Επαφή με την επιστήμη της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών 4 ετών με 7 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Νους υγιής εν σώματι υγιή

Τραμπολίνο, ασκήσεις ισορροπίας, εμπόδια, μπάλες.   Ασκήσεις ειδικά φτιαγμένες για την ηλικία των παιδιών για να αποκτήσουν την αντίληψη του χώρου και να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες τους, διασκεδάζοντας. 10 μηνών με 22 μηνών22 μηνών με 3 ετών3 ετών με 6 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Ecstatic dance for kids

Βασικός στόχος: Επαφή με το ρυθμό/Αγάπη για το σώμα 22 μηνών – 3 ετών / 3 ετών με 4,5 ετών / 4,5 με 6 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακά μαγειρέματα

Το μυστικό των συνταγών θα σας το αποκαλύψουμε: Είναι η αγάπη. Για όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να έρθετε μαζί με τα παιδιά σας σε συναντήσεις που έχουν σκοπό την ανακάλυψη των γεύσεων, την ανάπτυξη της εγκράτειας αλλά και την κοντινότητα των μελών της οικογένειας μέσα από τη δημιουργία και τη συνεργασία.  22 μηνών – 3 ετών3 ετών – 5 ετών5 ετών – 8 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Yoga time

Η Υοga είναι κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών. Βοηθά το σώμα και το πνεύμα και μελέτες συνδέουν την καθημερινή εξάσκηση της με τη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της υπερ- κινητικότητας των παιδιών, δραστηριότητα που την τοποθετεί στις πρώτες προτεινόμενες για παιδιά με ΔΕΠΥ ή και αυτισμό καθώς ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση.

Διαβάστε περισσότερα
error: Content is protected !!