Depositphotos_100549602_ds

Η διατροφή του παιδιού

Τα γεύματα των παιδιών είναι μέρος του παιδαγωγικού προγράμματος και περιλαμβάνουν την εξοικείωση με διαφορετικές υφές τροφής, γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα, ώστε η διαδικασία να συμβάλλει στην αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών. Ταυτόχρονα στο γεύμα ενισχύονται οι κοινωνικές δεξιότητες, η αυτοεξυπηρέτηση και η κοινωνικοποίηση. 

Δημιουργούμε και ύστερα μοιραζόμαστε γευστικές μνήμες. Οι βασικές τροφές και τα υλικά που είναι κατάλληλα για κάθε αναπτυξιακό στάδιο προσεγγίζονται με διαφορετικούς τρόπους παρασκευής και παρουσίασης.

Κάθε μεσημεριανό γεύμα αποτελείται πάντα από α) το κυρίως πιάτο, β) σαλάτα, γ) φρούτα, δ) ψωμί λευκό ή ολικής άλεσης και τυρί.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι στη Χώρα του Ποτέ στηρίζουμε τις Vegan και τις Vegeterian επιλογές στη διατροφή του παιδιού με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού που παρακολουθεί το παιδί. 

Πίνακας διατροφολόγου

1η εβδομάδα

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
Πρωινό Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια Γάλα και τοστ με τυρί Γάλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης Γάλα και φρυγανιές με ταχίνι και μέλι Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια
Δεκατιανό Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ
Μεσημεριανό Φακόρυζο με μυρωδικά Γιουβέτσι μοσχάρι Χειροποίητη πίτσα σπανάκι Φασολάκια σε κόκκινη σάλτσα με λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά Ψάρι ψητό με πιλάφι και κύβους παντζαριού ή ροζ πουρές
Απογευματινό Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα

Πρωινό: 07:30 – 8:15     Δεκατιανό: 09:15 – 10:00     Μεσημεριανό: 12:15 – 13:00     Απογευματινό: 16:15

2η εβδομάδα

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
Πρωινό Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια Γάλα και τοστ με τυρί Γάλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης Γάλα και φρυγανιές με ταχίνι και μέλι Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια
Δεκατιανό Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ
Μεσημεριανό Κοφτό μακαρονάκι με σάλτσα λαχανικών και φρέσκα μυρωδικά Γιουβαρλάκια με ρύζι λάχανο, κιμά μοσχαρίσιο, φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά Κοτόπουλο με πορτοκάλι φούρνου με πατάτες Αρακάς με κόκκινη σάλτσα Χειροποίητη πίτσα
Απογευματινό Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα

Πρωινό: 07:30 – 8:15     Δεκατιανό: 09:15 – 10:00     Μεσημεριανό: 12:15 – 13:00     Απογευματινό: 16:15

3η εβδομάδα

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
Πρωινό Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια Γάλα και τοστ με τυρί Γάλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης Γάλα και φρυγανιές με ταχίνι και μέλι Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια
Δεκατιανό Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ
Μεσημεριανό Φακόρυζο με μυρωδικά Χυλοπιτάκια με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα με λαχανικά Μοσχάρι λεμονάτο με πουρέ πατάτας ή πουρέ καρότου Χειροποίητες ψαροκροκέτες φούρνου με πιλάφι Φασολάκια με πατατούλες κοκκινιστά
Απογευματινό Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα

Πρωινό: 07:30 – 8:15     Δεκατιανό: 09:15 – 10:00     Μεσημεριανό: 12:15 – 13:00     Απογευματινό: 16:15

4η εβδομάδα

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
Πρωινό Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια Γάλα και τοστ με τυρί Γάλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης Γάλα και φρυγανιές με ταχίνι και μέλι Γάλα και χειροποίητο κέικ πορτοκάλι/βανίλια
Δεκατιανό Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ Φρέσκος χυμός και τοστ ή κέικ
Μεσημεριανό Ζυμαρικά με σάλτσα λαχανικών και φρέσκα μυρωδικά Μπιφτέκια φούρνου με λεμονάτες πατατούλες Φακόρυζο με μυρωδικά Χειροποιήτη πίτσα λαχανικών Παστίτισιο λαχανικών με κοφτό μακαρονάκι
Απογευματινό Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα Φρέσκα φρούτα

Πρωινό: 07:30 – 8:15     Δεκατιανό: 09:15 – 10:00     Μεσημεριανό: 12:15 – 13:00     Απογευματινό: 16:15

Η προσθήκη ζάχαρης και αλατιού γίνεται με βάση τις ελάχιστες συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που επιτρέπονται στη διατροφή βρεφών και νηπίων. Το διατροφολόγο, η θερμιδομέτρηση και η μεριδοποίηση  συντάσσεται βάση των πρόσφατων ΦΕΚ για την υγιεινή διατροφή σε σχολικές μονάδες.

Για την Παρασκευή των γευμάτων χρησιμοποιούμε
  • Extra παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Φρέσκα φρούτα
  • Φυτική μαργαρίνη
  • Φρέσκο γάλα πλήρες
  • Κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού
  • Νωπό κρέας/κοτόπουλο/κιμάς,

Τα αυγά συνοδεύονται από πιστοποιητικό ημερομηνίας γέννησης και ελέγχου για σαλμονέλα. Οι ζύμες παρασκευάζονται στο σταθμό χωρίς τη χρήση διογκωτικών και συντηρητικών. Οι σάλτσες παρασκευάζονται στο σταθμό με φρέσκα λαχανικά.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευημερία του παιδιού σας

error: Content is protected !!