Σχολή γονέων

Η υπηρεσία αυτή αποτελεί μια σύγχρονη ανάγκη που προκύπτει από δύο παράγοντες: 

α. Η πληθώρα των πληροφοριών που κατακλύζουν τους γονείς, πληροφορίες που σε πολλές των περιπτώσεων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους και, 

β. από τις αλλαγές που προκύπτουν στις δομές των οικογενειών και των αναγκών τους. Τέτοια παραδείγματα αφορούν την πυρηνική, τη μικτή και τη μονογονεϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα περιλαμβάνουν και θέματα που σχετίζονται με την ηλικία που γίνεται κάποιος γονιός, το μεγάλωμα των παιδιών από παππούδες και γιαγιάδες λόγω της οικονομικής κρίσης, τις απώλειες που βιώνει ένα παιδί, τη διαχείριση των συναισθημάτων κοκ

Η σχολή γονέων του σταθμού μας έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους γονείς που θα συμμετέχουν σε αυτή να αποφασίσουν ποιος τρόπος διαπαιδαγώγησης είναι κατάλληλος για το δικό τους οικογενειακό πλαίσιο. 

Στη Χώρα του Ποτέ σεβόμαστε τις ηθικές αρχές με τις οποίες ο κάθε γονιός επιθυμεί να μεγαλώσει το παιδί του. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν κάποια θέματα που είναι κοινά για όλους τους γονείς και σε αυτό το κοινό έδαφος στοχεύουν οι συναντήσεις αυτής της ομάδας.               

 
Σχολή γονέων

Πρακτικά θέματα

Η ομάδα γονέων είναι δεκαπενθήμερη και η διάρκειά της είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Πραγματοποιείται στο χώρο του σταθμού, σε απογευματινή ώρα και η θεματολογία ενώ είναι συγκεκριμένη δεν είναι περιοριστική.

Ενδεικτικά θέματα

– Τα συναισθήματα και η ανάπτυξη του παιδιού
– Η οριοθέτηση και η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση
– Ο νέος ρόλος του πατέρα 
– Οι σχέσεις του ζευγαριού ως πρότυπο για τις σχέσεις του παιδιού
– Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 
– Διαχείριση απωλειών 
– Τα αναπτυξικά στάδια του παιδιού
– Τι σχέση έχουν τα terrible two με την εφηβεία;

Η σχολή γονέων ξεκινά με μια μικρή εισήγηση από τον συντονιστή και στη συνέχεια μέσω βιωματικών ασκήσεων ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες παρέχοντας στο κλείσιμο της κάθε συνάντησης εξατομικευμένες απαντήσεις στα θέματα με τα οποία απασχολούν τους γονείς. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε αποσπάσματα από ταινίες, μουσική και βιβλία σχετικά με τη θεματολογία. 

Υπεύθυνος του επιστημονικού υλικού είναι ο κ. Στέφανος Σαρλικιώτης

error: Content is protected !!